ماه رمضان به عنوان یکی از مهمترین ماههای مذهبی در اسلام، در سراسر جهان به ویژه در کشور عمان است. مردم بومی عمان مردمی بسیار معتقد و مذهبی هستند. ماه رمضان در عمان مانند سایر کشورهای مسلمان، ماهی پر از معنویت، برکت و آداب و رسوم خاص است. در این ماه، مردم عمان با شور و اشتیاق به استقبال این ماه مبارک میروند و با روزه داری، نماز و دعا، به خودسازی و معنویت میپردازند. در این مقاله، به بررسی آیینها و عادات مرتبط با ماه مبارک رمضان در عمان خواهیم پرداخت.
مفهوم و اهمیت ماه رمضان
ماه رمضان به عنوان نهمین ماه از تقویم هجری قمری شمسی، ماهی است که در آن مسلمانان به صورت گستردهتری به عبادت، روزه و اجتناب از خوردن و آشامیدن در طول روز میپردازند. این ماه به عنوان ماه نزول قرآن و همچنین ماهی که پیامبر اسلام، محمد (ص) در آن رسالت خود را آغاز کرد، اهمیت بسیاری در اسلام دارد. مردم عمان با شور و اشتیاق منتظر رؤیت هلال ماه رمضان هستند. پس از رؤیت هلال، ماه رمضان به طور رسمی آغاز میشود و مردم به تبریک و شادباش به یکدیگر میپردازند.
سحری و افطار
روزه داری از طلوع تا غروب آفتاب، یکی از واجبات ماه رمضان است. مردم عمان با ایمان و اعتقاد قلبی، روزه میگیرند و از خوردن و آشامیدن در طول روز خودداری میکنند. در عمان، مسلمانان در طول ماه رمضان صبحانه را قبل از طلوع آفتاب و در زمان اذان صبح و به عنوان سحری میخورند. سحری وعدهای غذایی است که مسلمانان قبل از شروع روزه میخورند. افطار نیز در زمان غروب آفتاب و در زمان اذان مغرب میل میشود. پس از غروب آفتاب، مردم عمان با خانواده و دوستان خود افطار میکنند. سفرههای افطار در عمان مملو از غذاهای سنتی و خوشمزه است. خرما، شیر، قهوه، نان، برنج، گوشت و مرغ از جمله غذاهای رایج در سفرههای افطار عمانیها هستند.
جوانب فرهنگی و خیریه
ماه رمضان در عمان به عنوان ماهی از نیکوکاری و اعمال خیریه مشهور است. در این ماه، بسیاری از افراد و سازمانهای خیریه در عمان تلاش میکنند تا به نیازمندان کمک کنند و کمکهای مالی را جمعآوری کنند. همچنین، افراد مذهبی در این ماه به مساجد و حسینیهها میروند تا به عبادت و دعا بپردازند.
مراسم دینی و عبادی
در ماه رمضان، عمان پر از مراسم و آیینهای دینی است. مساجد پر از مردمی میشوند که در طول شبها نماز را به جماعت اقامه میکنند. در ادامه به معرفی برخی مراسمهای مذهبی میپردازیم.
- نماز تراویح: نماز تراویح، نمازی مخصوص ماه رمضان است که بعد از نماز عشاء خوانده میشود. مردم عمان در مساجد حاضر میشوند و این نماز را به جماعت میخوانند.
- شبهای قدر: شبهای قدر، از جمله شبهای پرفضیلت ماه رمضان هستند. مردم عمان در این شبها به احیا و شب زنده داری میپردازند و به دعا و استغفار میپردازند.
- چراغانی و نورافشانی: در شب های قدر، آسمان عمان غرق در نور و شادی می شود. چراغانی و نورافشانی، جلوه ای خاص به این شب های پر برکت می بخشد و مردم با حضور در مساجد، تا طلوع خورشید به دعا و استغفار می پردازند.
- عید فطر: عید فطر، پایان ماه رمضان و آغاز ماه شوال است. مردم عمان در این روز با پوشیدن لباسهای نو و تبریک به یکدیگر، این عید را جشن میگیرند. عید فطر یکی از مهمترین اعیاد مذهبی برای مردم عمان است و برای آنها بسیار حائز اهمیت است. با آغاز ماه شوال، جشنهای بزرگی برپا میشود. لباس های نو، آغوش های گرم و تبریک های عید، فضای شهر را پر می کند و این عید بزرگ، تجلی صلح و دوستی در سرزمین عمان است.
غذاهای محلی رمضانی
طعمها و غذاهای محلی در ماه رمضان در عمان بسیار مهم هستند. طبق رسوم محلی، در سحری و افطار، مردم عمان از غذاهای خاصی بهره میبرند. برخی از این غذاها شامل “شوربة” (سوپ محلی)، “منسف” (یک غذای گوشتی با برنج) و “لبنة” (یک نوع دسر لبنی) هستند. این غذاها به عنوان جزء مهمی از فرهنگ محلی و همچنین به عنوان غذاهای سنتی رمضان در عمان شناخته میشوند.
برخی از غذاهای رایج در ماه رمضان در عمان
- ثريد: نان پخته شده در آب گوشت یا مرغ
- مكبوس: برنج با گوشت یا مرغ و سبزیجات
- عصيدة: نوعی حلیم
- هريس: گندم پخته شده با گوشت
- شورمه: نوعی سوپ عربی
جوانب اجتماعی و خانوادگی
ماه رمضان در عمان فرصتی برای تقویت روابط اجتماعی و خانوادگی است. خانوادهها در طول این ماه با هم جمع میشوند تا وعدههای غذایی را با هم به اشتراک بگذارند و زمانی را با هم سپری کنند. همچنین، مردم به صورت سنتی در این ماه برای شبهای آخر هفته به دیدن خانواده و دوستان میروند و با این کار ارتباطات اجتماعی را تقویت میکنند.
قوانین و محدودیتهای ماه رمضان در عمان
- اگر قصد سفر به عمان در ماه رمضان را دارید، به قوانین و محدودیتهای این ماه احترام بگذارید. همچنین برای حفظ احترام به فرهنگ و سنتهای مردم عمان، پوشش خود دقت کنید.
- خوردن و آشامیدن و کشیدن سیگار در ملاء عام در طول روز و ساعات روزهداری، ممنوع است. مجازات تعیین شده برای این کار، حبس بین 10 تا 90 روز است.
- پخش موسیقی در اماکن عمومی و با صدای بلند ممنوع است.
ساعات کاری در ماه رمضان
در ماه رمضان در عمان، ساعات کاری بخش دولتی به 5 ساعت تقلیل پیدا میکند و معمولاً از ساعت 9 صبح تا ساعت 2 بعد از ظهر است. این مورد در بخش خصوصی به 6 ساعت میرسد. البته در صورت نیاز، انجام اضافه کاری منعی ندارد.
نکاتی جالب در مورد ماه رمضان در عمان
- در ماه رمضان، ساعات کاری ادارات و مغازهها در عمان کوتاهتر میشود.
- در برخی از مناطق عمان، در طول ماه رمضان، چادرهایی برای پذیرایی از روزهداران برپا میشود.
- در ماه رمضان، مساجد عمان مملو از نمازگزاران میشود.
- ماه رمضان، فرصتی برای انسجام و همبستگی بیشتر مردم عمان است.
جمعبندی
ماه رمضان در عمان به عنوان ماهی پراهمیت و سرشار از معنویت شناخته میشود و با آیینها و عادات مختلف برگزار میشود. ماه رمضان در عمان از پرفروشترین ماههای سال است. سحری و افطار، جوانب فرهنگی و خیریه، مراسم دینی و مذهبی، غذاهای محلی رمضانی و جوانب اجتماعی و خانوادگی تنها بخشی از آیینهای ماه رمضان در عمان هستند.