عمان را میتوان یکی از کشورهای در حال توسعه خلیج فارس دانست، اما باید دید که در پشت این توسعه و پیشرفت روزانه، چه سیاست و حکومتی تبیین شده است. با لیدینگ عمان همراه باشید، تا اطلاعات مهمی را در رابطه با نحوه سیاست و سردمداران حکومت سومین کشور بزرگ شبه جزیره عربستان کسب کنید. سیاست و حکومت در عمان باعث شده است تا این کشور طبق یک قانون جامع، سطح بالایی از زندگی را به وجود بیاورد.
شیوه حکومت در عمان:
سیستم این کشور بر اساس نظام پادشاهی اداره میشود، که در راس حکومت این کشور، آل سعید بر کرسی ریاست است.
وظایف یک سلطان در عمان چیست؟
نقش یک سلطان در عمان بر همه چیز ارجعیت دارد و قدرت مطلق است، به گونهای که تمام اقدامات کشور توسط این شخص گرفته میشود که شامل موارد زیر است.
- امور جاری کشور طبق دستور سلطان اداره میشود و حرف او بر همه نظرات ارجعیت دارد.
- اجرا شدن قوانین زیر نظر شاه عمان عملی میشود.
- تصویب شدن قوانین بر اساس خواسته سلطان صورت میگیرد.
- تمامی روابط بینالمللی، پیمانها و عهدنامه بر اساس امضا سلطان است.
شاه عمان علاوه بر موارد بالا فرماندهی نیروهای مسلح، فرماندهی نیروهای پلیس سلطنتی و گاها در نقش مسئول قضایی، وزیر کنترل انرژی و در نقش وزیر امور خارجه نیز ظاهر میشود.
در نظر داشته باشید که تمامی این تصمیمگیریها یک جانبه نیست، بلکه فقط نظر شاه ارجعیت دارد. شاه موظف است قبل از اعمال قوانین جدید با وزیرهای خود مشورت کند، که علاوه بر شورای وزراء با دو مجلس دیگر نیز صحبت و مشورت میکند.
اما این کشور بر اساس سه قوه کنترل و اداره میشود که شامل موارد زیر است.
- قوه مجریه (اجرا کننده قوانین)
- قوه مقننه (تدوین کننده قوانین)
- قوه قضائیه (قضاوت کننده تخلفات)
نقش راهبردی قوه مجریه در کشور عمان:
حال باید دید که این کشور چگونه توسط این قوه پیش میرود. این قوه جمعی از شورا را تشکیل میدهد که شامل 23 وزیر و 30 عضو است، این افراد توسط سلطان انتخاب میشوند و اختیارات زیادی را برای آنها تعیین میکند. این کابینه معمولا نزدیکان و آشنایان سلطان هستند که پس از تعیین شدن به عنوان عضوی از کابینه، در مقابل سلطان مسئولیتهای زیادی را دارند.
تقسیمات کشوری و نقش استاندار:
حال برای شما شرح خواهیم داد که این تقسیمات چگونه هستند. تقسیمات عمان 4 استان را تشکیل میدهد که شامل موارد زیر است.
- مسقط
- ظفار
- مسندم
- البریمی
این تقسیمات به صورت منطقهای به 5 مورد تقسیم میشود.
- باطنه
- ظاهره
- شرقیه
- داخلیه
- الوسطی
تقسیمات استانها 61 بخش را در بر میگیرند، که هر کدام دارای یک والی است. این والیان از طرف سلطان انتخاب میشوند و موظف هستند در برابر وزیر کشور پاسخگو باشند. در مقابل استانداران زیر نظر وزارت کشور نیستند و سلطان مستقیما مسئول این افراد است.
قوه مقننه:
این قوه 2 مجلس را شامل میشود. مجلس شورا و مجلس سنا باعث میشود مجلس عمان تشکیل شود که هر کدام ویژگی و هویت خود را دارا است و بر اساس خواسته سلطان، جلسهای صورت میگیرد تا در مورد موضوع جدید صحبت شود. نتایج جلسه در آخر بر اساس یک نظریه و توصیه به سلطان اعلام میشود.
مجلس شورا 83 نماینده را در بر میگیرد و انتخابات این افراد به صورت چهار ساله است.
وظایف شورا:
- بررسی قوانین
- اصلاح قوانین
- وضع طرح 5 ساله
- بررسی نیازهای هر بخش
- وضع قوانین زیست محیطی
- بهبود خدمات عمومی
- بهبود وضعیت اقتصادی کشور
مجلس سنا:
این مجلس 59 نماینده را در بر میگیرد که به صورت 4 ساله انتخاب میشوند. این مجلس را معمولا مشاهیر تشکیل میدهد که میتوان به وزرای قبلی، بازنشستگان و کسانی که تجارب مدیریت را در رزومه کاری خود دارند اشاره کرد. این افراد توسط شخص سلطان انتخاب میشوند و در مقابل سلطان سوگند وفادارای به جای میآورند و در نتیجه پیشنهادها و نظرات را به او ابلاغ میکنند.
قوه قضائیه:
نظام قضایی این کشور بر اساس قوانین دینی است که به تمامی این موارد اشاره خواهیم کرد. دادگاههای عمان بر اساس فرهنگ قرآن و اسلام وضع قوانین میکنند. این دادگاهها در نهایت زیر نظر اداره وزارت دادگستری به فعالیت مشغول میشوند.
دادگاههای عمان 3 بخش را شامل میشود.
- دادگاه عالی
- دادگاه استیناف
- دادگاه ابتدایی
قضات و روسای دادگاه شخصا توسط سلطان گزینش میشود. دادگاه امنیت کشور نیز بر جرائم نظامیان سلطنتی ایفای نقش میکند.
محبوبترین سلطان عمان:
طی سده اخیر چند سلطان بر کرسی حکومت نشستند، اما باید دید که کدام یک محبوبیت بیشتری را دارد. در سال حاضر 2023 هیثم ابن طارق بر مسند حکومت است که پس از در گذشت سلطان قابوس به حکومت رسید.
باید بدانید که سلطان قابوس محبوبترین سلطان عمان بوده است، که دلایل زیادی برای محبوب شدن او وجود دارد و به آنها اشاره خواهیم کرد. این شاه بلندترین دوران حکومت را میان شاههای عربی داشت، علاوه بر این او دانشگاه خود را در انگلستان سپری کرد. علل زیادی باعث شد که این فرد به عنوان شاه محبوب عمان بدل گردد.
- این فرد با وجود مسلمان بودنش، آزادی ادیان را در کشورش اعلام کرد و باعث شد احترام زیادی از تمامی افراد حاضر در عمان کسب کند. این شاه ساخت معبد هندو، ساخت چند کلیسا پروتستان را در دستور کار داشت.
- کشور عمان نسبت به همسایگان عربی خودش توسعه و پیشرفت مشهودی را دارا نبود. این شاه توانست اختلاف طبقاتی را در کشورش از بین ببرد و زندگی با کیفیتی را ایجاد کند.
- سلطان قابوس توانست، نظام آموزشی این کشور را متحول کند، به گونهای که با ساخت مدارس زیاد در این کشور، فقر فرهنگی را ریشه زدایی کرد.
- این کشور در برابری زن و مرد از تمامی کشورهای عربی پیشروتر است.
- سلطان قابوس توانست، با ایجاد و توسعه صنایع نفتی، این کشور را به درآمد زایی بیشتر برساند.
در کنار تمامی اقدامات مثبت این فرد، او در بین 10 شاه ثروتمند جهان قرار داشت.
کلام آخر:
عمان با اقدامات مثبت در جهت بهبود و توسعه رفاه مردم کشورش از محبوبیت زیادی بین شهروندانش برخوردار است. سیاستهای درست بینالمللی این کشور توانسته که امنیت زیادی را در بین کشورهای خاورمیانه داشته باشد. در نهایت باعث شده مقصد زیادی از مهاجران برای کار و اقامت باشد چرا که برای افراد خارجی بسیار احترام قائل هستند.