سلطان قابوس؛ معروف‌ترین شاه عرب

سلطان قابوس

کشورهای عربی در حاشیه خلیج فارس، بر اساس سنت‌هایشان حکومتی سلطنتی را در اختیار دارند. جانشینی این فرزندان موروثی است و در حال حاضر، آل بو سعید بر مسند حکومت عکومت عمان حکمرانی می‌کنند. سلطان قابوس یکی از کسانی بود که از این خاندان به حکومت رسید. او معروف‌ترین شاه عمان بود و تاریخ از او به نیکی یاد می‌کند. در این مطلب با لیدینگ عمان همراه باشید تا معروف‌ترین سلطان عمان و دلایل شهرت سلطان قابوس را بهتر بشناسید.

معروف‌ترین سلطان عمان

سلطان قابوس تا زمان سلطنت و زندگی، بهترین روابط را با کشورهای مختلف داشت و همین امر باعث شده بود تا تمامی کشورها، سلطان قابوس را فردی محترم بدانند. بر اساس این شواهد، لزوم بررسی تاریخ زندگی این فرد اهمیت چندانی می‎‌یابد.

تولد

سلطان قابوس در تاریخ 18 نوامبر 1940 میلادی متولد شد، او در صلاله متولد شد که از شهرهای جنوبی عمان به شمار می‌رود. سلطان قابوس را می‌توان از نسل پانزدهم خاندان آل سعید دانست.

دوران نوجوانی و تحصیل

سلطان قابوس دوران نوجوانی خود را در صلاله گذارند و دوران ابتدایی و متوسطه خود را در این شهر فرا گرفت. او در سن 16 سالگی به Suffolk انگلستان مهاجرت کرد، که پس از آن در مدرسه خصوصی Bury st Edmunds دبیرستان خود را به اتمام رساند. سلطان قابوس در سن 20 سالگی به موسسه نظامی سندهرست رفت و مشق نظامی را فرا گرفت، باید بدانید که سلطان قابوس مدت کوتاهی را نیز در ارتش بریتانیا به خدمت مشغول بود و مدتی را نیز در گردان کامرونی‌ها به سر گذارند و با این گردان یک سال در آلمان خدمت کرد.

سندهرست متعلق به سلطنت انگلستان بود.

بازگشت سلطان قابوس به عمان

سلطان قابوس پس از فارغ‌التحصیلی و انجام مشق نظامی، در سال 1966 به کشور مادری، عمان بازگشت. اما این بازگشت چندان برای سلطان قابوس خوشایند نبود، چرا که او توسط پدرش یعنی سعید بن تیمور محدود شد. سلطان قابوس در کاخ الحسون صلاله، بازداشت خانگی شد.

دلایل محدودیت سلطان قابوس

پدر سلطان قابوس، او را از انجام امور کشور به دور نگاه داشته بود و اجازه شرکت در روند توسعه عمان را نداشت و سلطان قابوس در این باره اعلام مخافت می‌کرد.

قدرت در دستان سلطان قابوس

معروف‌ترین سلطان عمان در دوران بازداشت خانگی، ارتباط زیادی را نداشت و تنها با گروهی از مشاوران شخصی و فرزندان مقامات دربار در ارتباط بود. اما او در این مدت به مطالعه قوانین اسلام و تاریخ کشور عمان پرداخت و بار علمی خود را بیشتر کرد.

در نتیجه مخالفت‌های سلطان قابوس در مقابل پدرش، انگلستان به صورت پنهانی به او علام حمایت کرد. در نتیجه این امر، سلطان قابوس پدرش را از مسند حکومت برکنار کرد و در سال 1970 سلطنت عمان شکل گرفت. شکل گیری این حکومت از یک کودتا آغاز شد و بریتانیا نیز از این امر حمایت کرد.

چالش‌های آغازین حکومت سلطان قابوس

سلطان قابوس در آغاز حکومت، با مشکلات زیادی روبرو شد که تا سال‌ها پس از سلطنت، همچنین این مشکلات بر سر راه پیشرفت وجود داشتند.

جنگ ظفار

کشور عمان از سال 1962 درگیر جنگ داخلی ظفار بوده است و این امر باعث شده بود تا عمان یکپارچگی سیاسی را تجربه نکند. سلطان قابوس نیز حین جنگ‌های داخلی به مقام سلطنت رسید که این امر باعث شد تا او اقتدار و توانایی خود را در برابر نا آرامی‌های کشور نشان دهد و در نهایت باعث شود تا سلطان قابوس به معروف‌ترین شاه عمان بدل شود.

سلطان قابوس در نهایت پس از 6 سال درگیری بعد از به سلطنت رسیدن، در سال 1976 به این جنگ خاتمه داد. باید بدانید که نیروهای شاهنشاهی ارتش ایران و نیروهای نظامی انگلستان در طول این جنگ از سلطان قابوس پشتیبانی می‌کردند.

در نتیجه پایان جنگ، بر محبوبیت سلطان قابوس در بین مردم افزوده شد.

تحصیلات عمومی

مدارس عمان قبل از به سلطنت رسیدن سلطان قابوس، وضعیت چندان مناسبی را نداشت و این امر باعث شده بود تا مردم از مشق تحصیل به دور بمانند. این مدارس اغلب به صورت صحرایی بوده است، یا اگر مدرسه‌ای وجود داشت، این مدرسه به دلیل نبود تجهیزات تحصیلی مناسب یا کمبود معلم، بهر‌وری آموزش را در این کشور کاهش می‌داد.

تحصیلات عمومی پس از سلطنت سلطان قابوس

سلطان قابوس پس از رسیدن به سلطنت یکی از اهداف مهم را توسعه زیرساخت‌های آموزشی قرار داد. با این اقدام سلطان قابوس کشور عمان از فقر فرهنگی و تحصیلی نجات یافت و توسعه آموزش در این کشور یکی از دلایل شهرت سلطان قابوس به شمار می‌رود.

اقدامات سلطان قابوس در توسعه آموزش و پرورش کشور عمان
  • تعلیم و اسختدام معلم
  • توسعه زیرساخت‌های آموزش
  • ساخت مدارس
  • ساخت دانشگاه‌های مختلف
  • بهبود آموزش بانوان و دختران عمان
  • تاسیس مدارس و دانشگاه‌های انگلیسی زبان

مراکز درمانی و بیمارستان‌ها

مراکز درمانی و بیمارستان‌ها تا قبل از سلطنت سلطان قابوس وضعیت خوبی را تجربه نمی‌کردند و تعداد این بیمارستان‌ها در سطح کشور بسیار تعداد کمی را داشتند. علاوه بر کمبود بیمارستان، کمبود پزشک نیز در مناطق دور افتاده بسیار مشهود بود و افراد این مناطق برای درمان باید به شهرهای بزرگ‌تر سفر می‌کردند.

امکانات درمانی و بهداشتی پس از سلطنت سلطان قابوس

سلطان قابوس به حل مشکلات مردم احترام می‌گذاشت و توانست مشکلات را در مسائل درمان با اقدامات زیر به خوبی حل کند.

  • ساخت بیمارستان‌های جدید
  • تعلیم کادر درمان
  • تحول سیستم نظام پزشکی
  • احداث درمانگاه‌ برای روستاها
  • ایجاد دسترسی بهتر افراد به مراکز درمانی

در نتیجه انجام این امور، علم پزشکی عمان بسیار پیشرفت کرد و در حال حاضر دارای درمانگاه‌ها و تجهیزات مدرن پزشکی می‌باشد، تمامی این دلایل باعث شد تا سلطان قابوس به معروف‌ترین شاه عمان تبدیل شود.

 

زندگی و علایق سلطان قابوس

سلطان قابوس علاقه زیادی به موسیقی‌های کلاسیک داشت و این امر باعث شد تا او یک خانه اپرا در شهر مسقط تاسیس کند. او هچنین علاقه زیادی به دین اسلام داشت و دستور ساخت یک مسجد بسیار بزرگ را نیز داد.

سلطان قابوس علاقه زیادی به خودروها داشت و کلکسیونی از برند رنج روور و مرسدس بنز را در اختیار داشت.

دوران بیماری و مرگ سلطان قابوس

سلطان قابوس در سال 2014 دچار سرطان روده شد که در نهایت باعث شد او تحت درمان قرار بگیرد. او در سال 2019 سفر درمانی را به بلژیک داشت، اما درمان خود را نا تمام گذاشت. در نهایت سلطان قابوس در سن 79 سالگی و در سال 2020 در گذشت.

پس از مرگ سلطان قابوس، هیثم بن طارق، پسرعموی سلطان قابوس بر مسند حکومت عمان نشست. سلطان هیثم در سن 65 سالگی حکومت عمان را در دست گرفت، او قبل از رسیدن به سلطنت، وزیر میراث فرهنگی عمان بود.

نتیجه‌گیری

دلایل شهرت سلطان قابوس، در زمینه‌های بالا خلاصه می‌شود و می‌توان به شخصیت مردم دار این مرد پی برد، او برای استقلال عمان تلاش‌های زیادی را کرد. همچنین روابط بین‌الملل و درست او باعث شد تا دلایل شهرت سلطان قابوس را کامل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up